OKJ 34 811 04
Engedélyszám: E-000077/2014/A005
Óraszám: 900-1300 óra
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség, vagy iskolai előképzettség hiányában
Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében a Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, háztartásokban.
azonosító száma | megnevezése |
11518-16 | Élelmiszerismeret |
11561-16 | Gazdálkodási ismeretek |
12096-16 | Szakács szakmai idegen nyelv |
12094-16 | Ételkészítési ismeretek alapjai |
12095-16 | Etelkészítési ismeretek |
11519-16 | Élelmiszerbiztonsági alapismeretek |
11497-12 | Foglalkoztatás I. |
11499-12 | Foglalkoztatás II. |
Iskolarendszeren kívüli szakképzés esetén:
A | B | C |
A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak | ||
azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
11518-16 | Élelmiszerismeret | írásbeli |
11561-16 | Gazdálkodási ismeretek | írásbeli |
12096-16 | Szakács szakmai idegen nyelv | szóbeli |
12094-16 | Ételkészítési ismeretek alapjai | gyakorlati |
12095-16 | Ételkészítési ismeretek | gyakorlati |
11519-16 | Ételmiszerbiztonsági alapismeretek | írásbeli |
11497-12 | Foglalkoztatás I. | írásbeli |
11499-12 | Foglalkoztatás II. | írásbeli |
A)
B)
A vizsgafeladat megnevezése: A szakács szakma ismeretei
A vizsgafeladat ismertetése:
A vizsgafeladat megnevezése: Konyhai ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése: A központi tételsor alapján a technológiai ismeretekből és egy-egy konkrét ételcsoporthoz tartozó ételek készítésének ismertetéséből számol be, valamint szakmai szöveget fordít idegen nyelvből és idegen nyelven kommunikál a vizsgabizottsággal.
A szakács szakképesítés gyakorlati vizsgáján az Ételkészítési ismeretek alapjai és az Ételkészítési ismeretek gyakorlati vizsgatevékenység összevontan végezhetők.
A szakács szakképesítés gyakorlati vizsgájának feladata egyben háromfogásos menüsort kell, hogy kiadjon. A tételsornak le kell fednie az Ételkészítési ismeretek alapjai és az Ételkészítési ismeretek modulok ételcsoportjait.
A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai:
A gyakorlati és szóbeli vizsga akkor eredményes, ha az előírt részfeladatok külön- külön legalább 51%-osra értékelhetők. Az írásbeli vizsga akkor eredményes, ha az előírt részfeladatok külön- külön legalább 41%-osra értékelhetők.
Amennyiben az adott vizsga feladatban az egyik részfeladat nem éri el a megadott %-os értéket az adott vizsgatevékenységet meg kell ismételni.