![]() |
OKJ 21 811 01
Engedélyszám: E-000077/2014/A005
Óraszám: 240-360 óra
Iskolai előképzettség: befejezett iskolai végzettséget nem igényel
A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, háztartásokban.
azonosító száma |
megnevezése |
11518-16 | Élelmiszerismeret |
11561-16 | Gazdálkodási ismeretek |
12096-16 | Szakács szakmai idegen nyelv |
12094-16 | Ételkészítési ismeretek alapjai |
12095-16 | Ételkészítési ismeretek |
11519-16 | Élelmiszerbiztonsági alapismeretek |
11497-12 | Foglalkoztatás I. |
11499-12 | Foglalkoztatás II. |
Iskolarendszeren kívüli szakképzés esetén:
A | B | C |
A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak |
||
Azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
11518-16 | Élelmiszerismeret | írásbeli |
11561-16 | Gazdálkodási ismeretek | írásbeli |
12096-16 | Szakács szakmai idegen nyelv | szóbeli |
12094-16 | Ételkészítési ismeretek alapjai | gyakorlati |
12095-16 | Ételkészítési ismeretek | gyakorlati |
11519-16 | Élelmiszerbiztonsági alapismeretek | írásbeli |
11497-12 | Foglalkoztatás I. | írásbeli |
11499-12 | Foglalkoztatás II. | írásbeli |
A) A vizsgafeladat megnevezése: Ételkészítés alapja
B) A vizsgafeladat megnevezése: Ételkészítési ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése:
A vizsgafeladat megnevezése: A szakács szakma ismeretei
A vizsgafeladat ismertetése:
A vizsgafeladat megnevezése: Konyhai ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése:
A szakács szakképesítés gyakorlati vizsgáján az Ételkészítési ismeretek alapjai és az Ételkészítési ismeretek gyakorlati vizsgatevékenység összevontan végezhetők.
A szakács szakképesítés gyakorlati vizsgájának feladata egyben háromfogásos menüsort kell, hogy kiadjon. A tételsornak le kell fednie az Ételkészítési ismeretek alapjai és az Ételkészítési ismeretek modulok ételcsoportjait.
A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai:
A gyakorlati és szóbeli vizsga akkor eredményes, ha az előírt részfeladatok külön- külön legalább 51%-osra értékelhetők. Az írásbeli vizsga akkor eredményes, ha az előírt részfeladatok külön- külön legalább 41%-osra értékelhetők.
Amennyiben az adott vizsga feladatban az egyik részfeladat nem éri el a megadott %-os értéket az adott vizsgatevékenységet meg kell ismételni.