Eszközbeszerzés és információs technológia-fejlesztés megvalósítása az Oktatási és Szakértő Bt-nél
Konyhai kisegítő | Oktatási és Szakértő Bt.

Konyhai kisegítő

OKJ 21 811 01

Engedélyszám: E-000077/2014/A005
Óraszám: 240-360 óra

A KÉPZÉS MEGKEZDÉSÉNEK FELTÉTELEI:

Iskolai előképzettség: befejezett iskolai végzettséget nem igényel

  • Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Elméleti képzési idő aránya: 30%
  • Gyakorlati idő: 70%

 

A SZAKKÉPESÍTÉS MUNKATERÜLETÉNEK RÖVID LEÍRÁSA:

 A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, háztartásokban.

SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK MODULJAI:
azonosító száma

megnevezése

11518-16 Élelmiszerismeret
11561-16 Gazdálkodási ismeretek
12096-16 Szakács szakmai idegen nyelv
12094-16 Ételkészítési ismeretek alapjai
12095-16 Ételkészítési ismeretek
11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
11497-12 Foglalkoztatás I.
11499-12 Foglalkoztatás II.
 
A KOMPLEX SZAKMAI VIZSGÁRA BOCSÁTÁS FELTÉTELEI:

Iskolarendszeren kívüli szakképzés esetén:

  • Valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele
A MODULZÁRÓ VIZSGA VIZSGATEVÉKENYSÉGE
A B C

A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak

Azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
11518-16 Élelmiszerismeret írásbeli
11561-16 Gazdálkodási ismeretek írásbeli
12096-16 Szakács szakmai idegen nyelv szóbeli
12094-16 Ételkészítési ismeretek alapjai gyakorlati
12095-16 Ételkészítési ismeretek gyakorlati
11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek írásbeli
11497-12 Foglalkoztatás I. írásbeli
11499-12 Foglalkoztatás II. írásbeli

 

 

A KOMPLEX SZAKMAI VIZSGA VIZSGATEVÉKENYSÉGEI ÉS VIZSGAFELADATAI:
Gyakorlati vizsgatevékenység

A) A vizsgafeladat megnevezése: Ételkészítés alapja

  • A vizsgafeladat ismertetése: A kihúzott tétel alapján munkatervet állít össze ( időtartam 20 perc, súlyarány 10%)
  • A vételezési jegy alapján leves betéttel, köret, főzelék feltéttel, étel kiegészítő saláta, egyszerű tésztaétel ételcsoportokból kétféle étel elkészítése és tálalása minimum három adagban. ( időtartam 120 perc, súlyarány 90%)
  • A vizsgafeladat időtartama: 140 perc
  • A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25 %

 

B) A vizsgafeladat megnevezése: Ételkészítési ismeretek

A vizsgafeladat ismertetése:

  • A kihúzott tétel alapján munkatervet állít össze ( időtartam 20 perc, súlyarány 10%)
  • A vételezési jegy alapján két étel elkészítése (meleg előétel, hideg előétel vagy főétel és befejező fogás, lehetőség szerint korszerű konyhatechnológia alkalmazásával), és tálalása minimum három adagban
  • ( időtartam 120 perc, súlyarány 90%)
  • A vizsgafeladat időtartama: 140 perc
  • A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25 %
Központi írásbeli vizsgatevékenység

 A vizsgafeladat megnevezése: A szakács szakma ismeretei

A vizsgafeladat ismertetése:

  • A központi írásbeli vizsgatevékenység magába foglalja az ételkészítés alapjai és ételkészítési ismeretek, a gazdálkodási ismeretek ( ennek részeként a szakmai számításokat ) az élelmiszer ismeret és az élelmiszerbiztonsági alapismeretek keretében tanultakat az alábbi arányok szerint.
  • ételkészítés alapjai 20%
  • ételkészítési ismeretek 15%
  • gazdálkodási ismeretek 35%
  • élelmiszerismeret 20%
  • élelmiszerbiztonsági alapismeretek 10%
  • A vizsgafeladat időtartama: 180 perc
  • A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25 %
Szóbeli vizsgatevékenység:

A vizsgafeladat megnevezése: Konyhai ismeretek

A vizsgafeladat ismertetése:

  • A központi tételsor alapján a technológiai ismeretekből és egy-egy konkrét ételcsoporthoz tartozó ételek készítésének ismertetéséből számol be, valamint szakmai szöveget fordít idegen nyelvből és idegen nyelven kommunikál a vizsgabizottsággal.
  • A vizsgafeladat időtartama: 55 perc (felkészülés 35 perc fordítással együtt, válaszadás 15 perc ételkészítés alapjai és ételkészítési ismeretek+5 percidegen nyelv)
  • A szóbeli vizsgán belül az értékelés súlyaránya: idegen nyelv: 20%, ételkészítés 80% )
  • A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25 %

 

A szakács szakképesítés gyakorlati vizsgáján az Ételkészítési ismeretek alapjai és az Ételkészítési ismeretek gyakorlati vizsgatevékenység összevontan végezhetők.

A szakács szakképesítés gyakorlati vizsgájának feladata egyben háromfogásos menüsort kell, hogy kiadjon. A tételsornak le kell fednie az Ételkészítési ismeretek alapjai és az Ételkészítési ismeretek modulok ételcsoportjait.

 

A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai:

A gyakorlati és szóbeli vizsga akkor eredményes, ha az előírt részfeladatok külön- külön legalább 51%-osra értékelhetők. Az írásbeli vizsga akkor eredményes, ha az előírt részfeladatok külön- külön legalább 41%-osra értékelhetők.

Amennyiben az adott vizsga feladatban az egyik részfeladat nem éri el a megadott %-os értéket az adott vizsgatevékenységet meg kell ismételni.