OKJ 52 811 01
Engedélyszám: E-000077/2014/A019
A képzés megkezdésének feltételei:
Az élelmezésvezető irányítói, vezetői feladatokat lát el a közétkeztetés területén működő élelmezési üzemegységben. Feladata a közétkeztetési ellátásban részesülő különböző csoportok táplálkozásának megszervezése, a hatályos közétkeztetési rendeletnek megfelelően. A mindennapi munkája során a különböző korcsoportok szükségleteit azonosítja. Az elkészített étlap alapján az ételek energiatartalmát meghatározza, tápanyag-összetételét kiszámolja, allergénjeit azonosítja. Az élelmezés irányítása során kialakítja a munkarendet, kiadja a napi munkafeladatokat és folyamatos ellenőrzést végez. Az élelmezési feladatokat irányítja, az élelmiszer-biztonsági előírások alapján szervezi és felügyeli azokat. Gazdálkodási tevékenységet végez, felelősséget vállal a dokumentáció teljes körű elvégzéséért és a dokumentumok tartalmáért. Önállóan elkészíti a közétkeztetésben készülő ételekre vonatkozó anyaghányad-nyilvántartólapot, a tápanyagtartalmat kiszámolja, allergéneket jelöli. Folyamatosan követi és alkalmazza a jogszabályi változásokat. Felelősséggel tartozik a tevékenységi körében használt vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvásáért és azokkal való anyagi elszámolásért. A leltározás és a raktár-elszámoltatást irányítja és felelősséget vállal a tartalmáért, esetleges probléma esetén igyekszik annak gyors kivizsgálására. Saját hatáskörében és felelősségkörében alkalmazza a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályokat. Gondoskodik maga és beosztottjai továbbképzéséről.
A | B | |
4.1. | A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti | |
4.2. | azonosító száma | megnevezése |
4.3. | 11562-16 | Táplálkozástudomány ismeretek |
4.4. | 11629-16 | Élelmezéstervezés |
4.5. | 11627-16 | Élelmezési menedzsment |
4.6. | 11563-16 | Minőségbiztosítás a közétkeztetésben |
4.7. | 11565-16 | Irányított közétkeztetés gyakorlat |
4.8. | 11498-12 | Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén) |
4.9. | 11499-12 | Foglalkoztatás II. |
A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
A | B | C | |
5.2.1. | A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak | ||
5.2.2. | azonosító száma | megnevezés | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. | 11562-16 | Táplálkozástudomány ismeretek | írásbeli |
5.2.4. | 11629-16 | Élelmezéstervezés | írásbeli |
5.2.5. | 11627-16 | Élelmezési menedzsment | írásbeli |
5.2.6. | 11563-16 | Minőségbiztosítás a közétkeztetésben | írásbeli |
5.2.7. | 11565-16 | Irányított közétkeztetés gyakorlat | gyakorlati |
5.2.8. | 11498-12 | Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén) | írásbeli |
5.2.9. | 11499-12 | Foglalkoztatás II. | írásbeli |
Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Közétkeztetési étlaptervezés
A vizsgafeladat ismertetése:
A vizsgafeladat megnevezése: Közétkeztetési ügyvitel
A vizsgafeladat ismertetése:
Központi írásbeli vizsgatevékenység –
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése:–
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Táplálkozástudomány – Élelmezés – Minőségbiztosítás
A vizsgafeladat ismertetése:
A szóbeli vizsgatevékenység tételsora a következő témaköröket tartalmazza:
A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –