OKJ 35 811 03
Engedélyszám: E-000077/2014/A009
Óraszám: 240 óra
Szakmai előképzettség: 34 811 04 Szakács,
Előírt gyakorlat: a szakács szakma munkaterületén a szakirányú képesítést megszerzését követően végzett 2 év
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
A dietetikus szakács képzés megkezdésének feltétele során előírt iskolai előképzettség az alábbi azonosító számú szakács végzettség esetén vehető figyelembe:
33 78 26 02 | Szakács |
33 811 03 0000 0000 | Szakács |
33 811 03 1000 0000 | Szakács |
Elfogadhatóak a fentiekkel egyenértékű jogelőd szakképesítések is.
A szakmai gyakorlat részidőkből is állhat, de az utolsó időszak nem lehet 1 évnél rövidebb, és a vizsgára jelentkezés időpontjában az utolsó szakmai gyakorlat nem lehet egy évnél régebbi. Kivételnek minősül, ha a jelölt a vendéglátó egységben vezetőként dolgozik.
A dietetikus szakács a közétkeztetés területén, ide értve a fekvőbeteg ellátást biztosító egészségügyi a nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátást végző, illetve gyermekjóléti alap és szakellátást biztosító intézményeket, a turizmus és a vendéglátás (gyógyszállók, wellness és fitnesz szolgáltatások),valamint a speciális igényű táplálás területén (pl. sporttáplálkozás) a dietetikus által összeállított étrendet készíti el.
azonosító száma | megnevezése |
11517-14 | Táplálkozási alapismeretek |
11516-14 | Diétás ételkészítés |
Iskolarendszeren kívüli szakképzés esetén:
A | B | C |
A szakképesítés-ráépülés szakmai követelménymoduljainak | ||
azonosító száma | megnevezése | a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
11517-14 | Táplálkozási alapismeretek | írásbeli |
11516-14 | Diétás ételkészítés | gyakorlati |
A szakmai bizonyítványba kerülő érdemjegy a vizsgafeladatoknál szereplő arányszám számításával történik.
A vizsgafeladat megnevezése: Diétás ételkészítési alapfeladatok
A vizsgafeladat ismertetése:
A vételezési jegy alapján előétel, leves, köret, főzelék, főfogás (hús, hal, egyéb), saláta, desszert ételcsoportokból kétféle diétás, vagy különleges igényű étel elkészítése és tálalása minimum három adagban.
A vizsgafeladat időtartama: 180 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya a gyakorlati vizsgatevékenységen belül: 70 %
A vizsgafeladat megnevezése:
Szóban ismerteti a diétás és különleges étrendek jellemzőit, szabályait, a nyersanyag-válogatás és helyettesítés szempontjait, az alapanyag, élelmiszer és készétel tárolás és szállítás élelmiszerbiztonsági feltételeit, tápanyag-számítási feladatokat végez, ismerteti a különleges ételkészítési technikákat és módszereket. Ismerteti az egységes diétás rendszert is magába foglaló diétás konyhatechnológiát.
A vizsgafeladat ismertetése: